Specijalna Promocija 3 MMSU: 18. Međunarodna izložba crteža

Banner
Home ART Exhibitions MMSU: 18. Međunarodna izložba crteža
MMSU: 18. Međunarodna izložba crteža PDF Print E-mail
Written by art   
Wednesday, 23 January 2013 10:35

18. Međunarodna izložba crteža

Otvorenje 25. siječnja u 20 sati, MMSU

MMSU, 25. 1. - 16. 3. 2013.

Vladimir Veličković, Davor Vrankić, Tomislav Čeranić
Otvorenje 25. siječnja u 19 sati, Mali salon
Mali salon, 25. 1. - 16. 2. 2013.

Međunarodna izložba crteža tradicionalna je manifestacija koja spada u red prepoznatljivih programa, priznatih od strane stručne javnosti, koji su pridonijeli izgradnji reputacije riječkog Muzeja kao jednog od vodećih umjetničkih muzeja u Hrvatskoj.

Ideja o pokretanju relevantne međunarodne manifestacije nastala je 1968. Sudjelovanje svjetski poznatih umjetnika na sedamnaest održanih manifestacija (DC-a) potvrdilo je međunarodni ugled ove izložbe koja je postala mjestom sraza ideja i upoznavanja s aktualnim likovnim stvaralaštvom u crtežu iz najrazličitijih krajeva svijeta. Revijalne izložbe bienalnog karaktera održavale su se do 1990. kada su zamijenjene tematsko-problemskim izložbama čiji je koncept određivao pozvani selektor. Prva takva izložba bila je 12. DC s temom skulptorski crtež. Slijedi dizajnerski crtež, strip-crtež, crtež na zidu te posljednja, 17. izložba, s temom crtež i animacija. Ovom se izložbom, nakon koje je slijedila retrospektivna izložba Sav taj crtež na kojoj su izloženi radovi koji su nakon svake održane izložbe crteža ostali u fundusu Muzeja, obilježilo 40 godina trajanja važne međunarodne manifestacije čija je uloga na riječkoj i nacionalnoj likovnoj sceni neprijeporna. 

U velikoj raznolikosti i mnogostrukosti, crtež je pokazao nastavak tradicionalnog shvaćanja, ali i velik konceptualni raspon, prelaženje i prožimanje s drugim medijima pa i aktivan odnos prema promatraču. U svom punoljetnom izdanju, nakon više od četrdeset godina postojanja, rasta, transformacija i kriza, Međunarodna izložba crteža suočava se s novim izazovom samoobnavljanja.Aktualiziranje ishodišnih postavki crteža preispituje se kroz središnju temu 18. Međunardne izložbe crteža, a to je originalni crtež oblikovan kao cjelovito i završeno umjetničko djelo, crtež koji ne služi kao predradnja za neki drugi oblik likovnog izražavanja. Iako recentnu crtačku praksu karakteriziraju različitost i široka paleta upotrijebljenih materijala i tehnika, željeli smo vidjeti postoji li još uvijek tradicionalan crtež izrađen klasičnim izražajnim sredstvima, je li aktualan, moderan ili su ga nadvladale suvremene umjetničke tendencije.

Odabir crteža za sljedeću izložbu proveo je Organizacijski odbor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u suradnji sa Stručnim povjerenstvom koje sačinjavaju stručnjaci iz područja likovne umjetnosti, dobri poznavatelji suvremenog crteža koji se s crtežom bave teorijski ili koji se crtežom kreativno izražavaju, u sastavu: akademik Vladimir Veličković, mr. sc. Slavica Marković, likovni kritičar Henri François Debailleux, dr. sc. Frano Dulibić te crtači Davor Vrankić i Tomislav Čeranić.

Izložba će se na Noć muzeja, 25. siječnja 2013. realizirati kao dinamičan splet glavne, selektirane izložbe međunarodnih i hrvatskih autora. E. Pignon, N. Devereux, J. Zonder, M. Carrasquer, R. Lanzarini, M. Oosterbaan, T. Jonsbu, H. Linck, J. Zanki, Z. Keser, N. Kavurić Kurtović, T. Buntak, R. Šimrak, I. Rončević, T. Gverović, E. Santini, D. Porchy, M. Tadić samo su neki od 39 vrsnih crtača koje predstavljamo na izložbi. Istovremeno, u prostoru Malog salona prikazujemo crteže V. Veličkovića, D. Vrankića i T. Čeranića koji su, kao selektori, vršili i odabir radova za skupnu izložbu.Umjetnici koji će biti predstavljeni na 18. Međunarodnoj izložbi crteža:Mrđan Bajić

Gordana Bakić

Pascal Bazilé

Tomislav Buntak

Marcos Carrasquer

Leah Clough

Tomislav Čeranić

Nick Devereux

Nikolaj Dudek

Nemanja Djordjević

Milan Erič

Ana Feiner

Tina Gverović

Velibor Janković

Tina Jonsbu

Nives Kavurić Kurtović

Zlatko Keser

Damjan Kovačević

Kosta Kulundzic

Andrej Kurtin

Ricardo Lanzarini

Bae Lee

Frédéric Léglise

Heidi Linck

Ruth Martindale

Marlène Mocquet

Michelle Oosterbaan

Ernest Pignon-Ernest

Stéphane Pencréac'h

David Porchy

Igor Rončević

Emanuela Santini

Robert Šimrak

Marko Tadić

Josip Zanki

Petra Varl

Vladimir Veličković

Marko Velk

Fabien Verschaere

Davor Vrankić

Xiao Fan Ru

Jérôme Zonder

 

Add comment


Security code
Refresh

Translate

Who's Online

We have 61 guests online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS./ AFA alge / Zagrepčani / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce / Portal za knjižničare i knjigoljupce