Specijalna Promocija 3 Izložba mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana E6 YU

Banner
Home ART Exhibitions Izložba mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana E6 YU
Izložba mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana E6 YU PDF Print E-mail
Written by art   
Monday, 24 June 2013 22:14

Program Galerije SIZ u Malom salonu - Ištvan Išt Huzjan - E6 YU

Mali salon, 27. 6. – 4. 7. - Otvorenje: četvrtak, 27.6. u 20 sati*

Izložba mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana  E6 YU, koja se otvara 27.6.2013. u Malom salonu u Rijeci u sklopu programa galerije SIZ, bilježi umjetnikov put između Ljubljane i Rijeke starom pješačkom trasom E6 YU.

U suradnji s Trijenalom suvremene slovenske umjetnosti U3 (http://u3trienale.mg-lj.si/o-trienalu/) i Galerijom SIZ (http://g-siz.com/) iz Rijeke, 14. lipnja 2013. Ištvan se otisnuo na pješački put od Ljubljane do Rijeke. Put koji je trajao četiri dana dio je nekadašnje E6 YU staze (Europski pješački put broj 6 – Jugoslavija) koja je 1990ih, uspostavom granice između Slovenije i Hrvatske, preusmjerena prema slovenskoj obali pa danas, umjesto u Rijeci, završava u Strunjanu.

Ištvan je na put pozvao skupinu od nekoliko međunarodnih profesionalaca s područja kulture;

Tevž Logar – direktor Galerije Škuc

Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović) - hrvatski umjetnički tandem koji vodi program galerije SIZ u Rijeci

Jani Pirnat – neovisni kustos

Nejc Svete, Katarina Černelič i Linda - prijatelji

Obnavljanje starog pješačkog puta između dvije države neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013.) Ištvan sagledava iz perspektive fizičkog preispitivanja političkih veza, drugarstva i nove utopije ponovnog pada granica među dvjema državama.Fizička prisutnost na specifičnoj geografskoj lokaciji nudi jedinstvene uvjete za stvaranja dojmova koje Ištvan prikazuje u formi kraćeg teksta i fotografije objavljene u dnevnim novinama u vidu dnevnika putovanja. Zbog fizičke prirode projekta i sličnosti rada s reportažnom fotografijom / člankom, novine su idealan medij za prezentaciju projekta. U prostoru Malog salona Ištvan kurira izložbu pejzaža iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke dok su novine s Ištvanovim prilozima diskretno umetnute u galerijski prostor. Na sličan je način Ištvanov rad predstavljen i na izložbi U3, koja se otvorila u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani 20. lipnja 2013, ali je tamo uklopljen u postojeću grupnu izložbu.Ištvan Išt Huzjan (1981. živi i radi u Ljubljani - Briselu) tematizira vlastito djetinjstvo u kontekstu turbulentnog vremena recentne europske povijesti. U svojoj praksi pomiče se od reprezentacije prema performativnom rekreiranju situacija odmičući se od stvaranja iluzije na dvodimenzionalnoj plohi prema kombiniranju različitih medija.

Last Updated on Monday, 24 June 2013 22:14
 

Add comment


Security code
Refresh

Translate

Who's Online

We have 40 guests online

feed-image Feed Entries


Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS./ AFA alge / Zagrepčani / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce / Portal za knjižničare i knjigoljupce