Specijalna Promocija 3 Dodjela nagrada za najbolje mlade kritičare umjetnosti

Banner
Home ART Events Dodjela nagrada za najbolje mlade kritičare umjetnosti
Dodjela nagrada za najbolje mlade kritičare umjetnosti PDF Print E-mail
Written by art   
Friday, 18 January 2013 07:39

Ove subote po prvi će se puta u Hrvatskoj i regiji dodijeliti nagrada za najbolje mlade kritičare umjetnosti. Dodjela nagrada održat će se u 19 sati u klubu Booksa i predstavlja završnicu regionalnog kulturnog projekta ‘Criticize This!’ kojeg su provele dvije hrvatske, dvije srpske i jedna crnogorska organizacija. Osim mladih kritičara i njihovih mentora na dodjeli nagrada sudjelovat će i ‘grupa škart’, poznati beogradski umjetnički kolektiv koji u Zagrebu ima brojnu i odanu publiku, a predstavit će se i pdf publikacija u kojoj su objavljeni najbolji eseji mladih kritičara.

U projektu 'Criticize This!' sudjelovalo je gotovo trideset mladih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji su dobili priliku prvo izbrusiti svoje vještine, a potom napisati i objaviti kritike djela nastalih u području književnosti te izvedbenih i vizualnih umjetnosti. Mladim kritičarskim nadama predavanja su održali istaknuti inozemni i regionalni teroretičari iz područja humanističkih znanosti, ali glavnu okosnicu projekta ipak je činio jednogodišnji rad mentora i polaznika na produkciji kritika. Ova mlada ekipa napisala je ukupno 260 kritika od kojih je njih 60 objavljeno u tjedniku Novosti (Hrvatska), te dnevnicima Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora).

Ostale kritike i 30 eseja koje su također napisali mladi kritičari objavljeni su na portalima organizacija koje su provele projekt, a to su Kulturtreger (booksa.hr) i Kurziv (kulturpunkt.hr) iz Zagreba, Beton (elektorbeton.net) iSEEcult (seecult.org) iz Beograda te Plima (plima.org) iz Ulcinja. Projekt je financirala Europska komisija kroz program EU kultura 2007-2013.

Dodjela nagrada ove subote u Booksi predstavlja finale ovog zanimljivog regionalnog projekta gdje se posjetiteljima nudi prilika da upoznaju mlade kritičarske nade i pogledaju što je novo osmislila maštovita i kreativna 'grupa škart' iz Beograda.

 

Translate

Who's Online

We have 4 guests onlinePowered by Joomla!. Valid XHTML and CSS./ AFA alge / Zagrepčani / Knjige za djecu / 100% besplatni oglasnik / Portal za pisce / Portal za knjižničare i knjigoljupce